Hoe Belgian Mums toepassen bij mij thuis? Mum inspiratie!

 

Op zoek naar Belgian Mums inspiratie om bij je thuis toe te passen? Klik en ontdek een bontgekleurde resem van mogelijkheden. Be mum, be more!

 

MUM-weetjes - Wist je dat?

 

BIJZONDER KRACHTIG

Al in de 15e eeuw voor Christus werd de ChrysantheMUM in China gezien als een verheven plant met bijzondere krachten. Zo bijzonder, dat alleen edelen toestemming kregen om ze in hun tuinen te planten.

 

MUMS, THUIS IN DE STAD

In China is er een complete stad vernoemd naar de chrysant. Ju-Xian, tegenwoordig beter bekend als Xiaolan Town of Zhongshan City, betekent letterlijk Chrysantenstad.

 

TROTS

De ChrysantheMUM is één van de nationale symbolen van Japan. Op de voorkant van een Japans paspoort staat ook vandaag nog een ChrysantheMUM. Ook op het Japanse muntstuk van 50 Yen staat er eentje.

 

BONTGEKLEURD

Wetenschappers zijn er onlangs in geslaagd om een blauwe chrysant te ontwikkelen. Helaas is die nog niet in de winkels verkrijgbaar. 

 

 

KEIZERLIJKE ROOTS

De hoogste ridderorde die de keizer in Japan kan uitreiken draagt zelfs de naam van ‘Supreme Order of the ChrysantheMUM’. Daarmee is de chrysant de enige bloem ter wereld waar zo’n hoge benoeming aan is gekoppeld. Om de keizers te eren werden hun zetels helemaal bedekt met chrysanten. Het Japanse hof zelf staat daarom ook wel bekend als de Chrysantentroon.

 

HAPPY EVER AFTER

ChrysantheMUM wordt in Japan gezien als een symbool van ‘lang leven en geluk’. Ieder jaar vieren de Japanners het ‘Festival of Happiness’, waarbij ze de chrysant eren.

 

RIJKE GESCHIEDENIS

Jacob Breynius beschreef reeds in 1689 de ons bekende geteelde chrysanten. Toen reeds waren er liefhebbers van de ChrysantheMUM. 

 

 

GRIEKS INTERESSANT

De chrysant werd beroemd door Carolus Linnaeus naar het Griekse ‘chrys’ dat ‘goudkleurig’ betekent en verwijst naar de originele kleur van de chrysant en ‘anthemon’ dat staat voor bloem. Vandaar ook de keuze voor gouden look van het Belgian Mums merk.

 

LUCHTZUIVERENDE EIGENSCHAPPEN

De chrysant staat (samen met de Spathiphyllum) op nummer 1 als het gaat om luchtzuiverende eigenschappen. Ze bieden natuurlijke manieren om giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen uit de lucht te verwijderen. Op die manier worden syndromen die ziektes creëren geneutraliseerd.

 

LANGE WEG NAAR DE BLOEMENMARKT

Veredelen en ontwikkelen van nieuwe rassen en varianten vergen tijd. Het duurt gemiddeld 5 jaar vooraleer een nieuwe variant op de markt komt. Zaailingen worden uitgeplant en daaruit worden de beste planten geselecteerd. Het jaar nadien worden deze opnieuw geplant, getest en al dan niet geselecteerd voor een nieuw proefjaar. Enkel als de plant meerdere testjaren goed doorstaat, wordt ze aan het assortiment van de Belgian mums toegevoegd en als volwaardig productieras op de markt gebracht.

Gediflora heeft in de loop der jaren om en bij de 400 chrysantenvariëteiten ontwikkeld. Om een nieuwe familie (zelfde ras in verschillende kleuren) op punt te zetten is al snel 10 tot 12 jaar nodig.

 

CHRYSANTHEMUM ALS VUURWERKPATROON
Er bestaat een vuurwerkpatroon dat benoemd wordt als chrysanthemum. Het vuurwerk verspreidt een vonkenpatroon dat lijkt op de sprieten van de chrysant. 

 

AFWEERMIDDEL TEGEN INSECTEN
Een chrysant bevat een natuurlijk insecticide (pyrethrum) dat als afweermiddel kan dienen tegen insecten.